Teduhan Kasih Kau ingat dengan anak ni kau boleh paksa aku ubah keputusan aku Kau nak ugut aku dengan anak kau ni Eh Kau jangan haraplah aku akan ikut kehendak kau Aku tetap ceraikan kau RYZAL Sampainya hati Ryzal

  • Title: Teduhan Kasih
  • Author: Marissa
  • ISBN: 9789670246222
  • Page: 354
  • Format: Paperback
  • Kau ingat dengan anak ni kau boleh paksa aku ubah keputusan aku Kau nak ugut aku dengan anak kau ni Eh Kau jangan haraplah aku akan ikut kehendak kau Aku tetap ceraikan kau RYZAL.Sampainya hati Ryzal, hanya kasihnya sudah tertumpah buat Ayu teman baikku sendiri, tergamak dia menyingkirkan aku dalam keadaan begini Ketika aku mengandungkan anaknya, dia melafazkan ta Kau ingat dengan anak ni kau boleh paksa aku ubah keputusan aku Kau nak ugut aku dengan anak kau ni Eh Kau jangan haraplah aku akan ikut kehendak kau Aku tetap ceraikan kau RYZAL.Sampainya hati Ryzal, hanya kasihnya sudah tertumpah buat Ayu teman baikku sendiri, tergamak dia menyingkirkan aku dalam keadaan begini Ketika aku mengandungkan anaknya, dia melafazkan talak.Dan ketika aku merasakan aku sudah tiada siapa siapa lagi di dunia ini dan jalan yang bakal aku lalui sangat gelap, dia hadir menyuluh kegelapan itu Sekali gus meletakkan aku di tengah tengah persimpangan di antara keikhlasan dan kenangan semalam Sebab kita ada Adam Kita nikah sebab Adam Apapun yang berlaku, kita hanya fikirkan tentang Adam Lagipun abang dah bosan hidup begini Hidup abang benar benar kosong Tapi sejak abang kenal Adam, seperti hidup abang terisi dengan sesuatu Abang mahu kita hidup sebagai sebuah keluarga Abang tahu pintu hari Iffa tidak akan terbuka untuk mana mana lelaki lagi, tapi tolong fikirkan cadangan abang ini EHSAN.Aku benar benar terperangkap Sedangkan lelaki yang aku cintai separuh nyawa juga dengan mudah berlaku curang Inikan pula dia, lelaki yang aku sendiri sedia maklum akan masa lampaunya yang kotor Kelak akan adakah bahagia untuk aku dan anakku Namun aku tahu hanya dengan Ehsan saja kami menumpang teduh.

    • Teduhan Kasih - Marissa
      354 Marissa
    • thumbnail Title: Teduhan Kasih - Marissa
      Posted by:Marissa
      Published :2019-04-03T04:48:07+00:00

    About "Marissa"

    1. Marissa

      Marissa Is a well-known author, some of his books are a fascination for readers like in the Teduhan Kasih book, this is one of the most wanted Marissa author readers around the world.

    315 thoughts on “Teduhan Kasih”

    1. Adam Ehsan [Adam], anak pertama yang amat dinanti-nantikan Iffa. Telah lama menunggu, dia pun dah tak larat menanggung rasa dipandang hina oleh keluarga Ryzal. Namun siapa tahu belum sempat berkongsi rasa, hatinya dicalar-calar. Ryzal rupanya dalam diam berhubung dengan Ayu; teman baik sendiri. Enam tahun menyulam cinta rupanya tak cukup untuk mengikat Ryzal menjadi suami setia. Kecewanya hanya Tuhan yang tahu. Sakitnya benar-benar menghiris, tetapi kerana anak yang dikandung Iffa tegar. Dia per [...]


    2. Wujud ke seseorang lelaki yang baik hati seperti papa Ehsan? Dan wujud ke perempuan yang ditindas oleh suami serta dibuang bagaikan barang yang tidak berharga? Tidak mustahil didalam dunia ini. Kerna banyak cerita luahan hati seperti ini. Cerita mengenai seorang isteri, Iffa telah dibuang bagaikan sampah oleh suaminya, Ryzal sewaktu dia mengandung. Si suami telah terlanjur bersama kawan baik Iffa sendiri, Ayu. Iffa telah dipukul dicaci malah dihalau tanpa belah kasihan. Ibu mentua dia sendiri ti [...]


    3. N agak terkejut tone cerita ni jauh berbeza dengan Bila Hati Kata Sayang. BHKS agak silly dan kebudak-budakkan tapiTeduhan Kasih lebih serius dan dramatis dari awal. N rasa ramai betul manusia yang kejam dan tak berhati perut dalam cerita ni. Harap-harap in real life, takdalah orang seperti Ryzal and his family dan family tiri Iffa. Kalau ada, mintaklah dijauhkan. Dorang ni dah tak boleh kira sebagai manusia lagi.Selepas diceraikan oleh Ryzal semasa dia sedang mengandungkan anak Ryzal, Iffa menu [...]


    4. Membaca kisah ini membuat kita jatuh simpati kepada watak utamanya, Iffa. Perjalanan hidupnya penuh liku sebelum bertemu kebahagiaannya sendiri. Sudahlah diceraikan suami waktu sedang mengandung, bekas suaminya, Ryzal tu tak mahu mengaku yang anak yang dikandung Iffa tu adalah anak daripada benihnya. Paling tak disangka, Iffa diceraikan sebab Ryzal mahu berkahwin dengan orang yang mengaku dirinya sahabat baik Iffa, Ayu. Heh. Memang kawan makan kawan punya spesies ni.Sebaik diceraikan, Iffa menum [...]


    5. Teduhan Kasih merupakan novel pertama daripada penulis Marissa yang aku baca and I think this is her second book. First impression is very important to capture readers' interest to buy more from the same author. I don't know about her first novel, tapi novel kedua ini memang superb. Novel ini menceritakan kehidupan yang ditanggung oleh seorang isteri mengandung yang baru kehilangan suami; kehilangan as in diceraikan. Iffa was described as an isteri yang solehah, from what we can see and apparent [...]


    6. Mungkin ceritanya biasa2 bg yang pernah baca kisah suami curang dengan kawan baik sendiri dan isteri diceraikan dalam keadaan berbadan dua. Dan yang paling sadis, anak yang dikandung dan ditunggu bertahun lamanya akhirnya tak dialu-alukan kehadirannya oleh si suami malah menuduh si isteri yang curang. Kesian dengan watak Nurul Iffa. Mertua tak terima, suami curang, kawan makan kawan dan mak tiri dan kakak pula layan dia macam cerita Melayu bawang merah bawang putih tak pun cerita cinderella. Dal [...]


    7. Kerana seorang bayi,dia berubah dr yg krg baik kpd yg lebih baikkerana seorang bayi,perasaannya terhadap wanita turut berubahrana seorang bayi,maafnya ada untuk seseorang yng melahirkannya !Semuanya berubah hanya kerana seorang bayi yang tiada kaitan dengannya.Adam Ehsan.Ehsan seperti insan yang hidup semula bersama lindungan kasih dari Adam.


    8. Beautiful! Ehsan dan Nurul Iffah. Iffah telah diceraikan oleh Ryzal walaupun dia telah mengandung. Yang sedih sangat, Ryzal kata dia telah terlanjur dengan kawan baik Iffah, iaitu Ayu dan dia tak pernah rasa bahagia semasa mereka bersama. Ryzal dan ibunya serta ibu tiri Iffah mahu dia menggugurkan kandungannya. Namun Iffah bertahan. Dia diseksa semasa tinggal dengan ibu tirinya. Bila waktu dia mahu melahirkan, Ehsan datang memberi bantuan. Ehsan menemani Iffah semasa dia melahirkan Adam dan beri [...]


    9. Best jugak jalan cerita dia. Tak cliche macam novel lain. Agaknya novel terbitan karya seni memang tak mengecewakan. Setakat ni, tak pernah baca terbitan KS yg tak best. Ada yang tak logik tapi biasalah novel kan. Rekaan semata-mata.


    10. mmg citer xde sakit atihero n heroin x mengong pun.at jahat slalu xjadihahahaAdi watak Ehsan mmg terbaikSherin ok gak la jd Iffada best skali Nabila Huda jd Ayu,Zarina jd Kak Long.g terbaik laShah Iskandar memei sesuai jd Ryzal


    11. iffa terlalu baik, sanggup diperkotak-katik oleh sang teman dan bekas suami berkali-kali. mudah memaafkan kesalahan orang lain menyebabkan orang keliling sering mengambil kesempatan atas dirinyasan, lelaki romantik yang menjadi igauan semua wanita dan dicemburui kebanyakan lelaki





    12. 1. Ryzal kaki pukul. The fact yang pembaca tahu sedikit demi sedikit. And here I was thinking, what the fish was Iffa still doing with him? 6 tahun menyulam hidup bersama lelaki baran yang cepat naik tangan. Wow!2. Ehsan dikatakan anak luar nikah. Err hello, tak pernah dengar DNA test ke? Kalau si ayah tak nak buat, kenapa si mak tak berkeras? Adeh3. Ada 3 perkara yang ustaz (lupa nama dia) kata tak perlu minta izin suami.- Bayar hutang- Bagi nafkah pada mak ayah- Bagi sedekah pada fakir miskinJ [...]



    13. Tahniah Marissa. Karya kedua anda sangat menarik. Garapan watak Ehsan dan Effa sangat waahh bombastik!!. Kini karya anda diangkat menjadi adaptasi drama. Saya bayangkan penderitaan effa lagi derita dr apa yg drama gambarkan. Tahniahbsekali lagi~~





    14. bagi saya plot agak menarik, namun pengolahan cerita membuatkan banyak isu yg kurang difahami. still a nice read tho


    15. Secara jujurnya SyaSya suka cerita dalam novel ni lebih daripada cerita yang ditayangkan pada tv. Wataknya best! Serious best! Lagi best daripada dalam drama. Thums up, author!










    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *